Greckie przysmaki

Greckie przysmaki

Polacy kochają Grecję. Z co? Za widoki, za pogodę, za gościnnych mieszkańców, a wielu po prostu za przepyszną grecką kuchnię.
Jak można tylko w kilku zdaniach zamknąć smaki, kolory, przyprawy i miłość do jedzenia...
Kuchnia grecka może poszczycić się tradycją trwającą kilka tysiącleci. Do dzisiaj niezwykle żywe są w niej wpływy kuchni rzymskiej, tureckiej, perskiej, arabskiej, bałkańskiej, a nawet słowiańskiej. Wiele z potraw inspirowanych obcymi kulturami funkcjonuje pod swoimi oryginalnymi nazwami, będąc jednocześnie najbardziej popularnymi potrawami współczesnej kuchni greckiej.
Ze względu na łagodny i ciepły klimat, świeże warzywa dostępne są w Grecji cały rok i stąd ich stała obecność na tamtejszych stołach. Do najczęściej wykorzystywanych w kuchni greckiej warzyw należą oberżyna, cukinia, papryka, sałata, szpinak. Znacznie częściej niż np. w Polsce przygotowuje się potrawy z roślin strączkowych, zwłaszcza z soczewicy, fasoli, ciecierzycy. Górzyste tereny tego kraju sprzyjają hodowli baranów i kóz – mięso jagnięce i baranina cieszą się tutaj dużą popularnością. Kozie mleko równie często co krowie wykorzystywane jest tam do produkcji serów, spośród których kilka, min. feta, nie jest produkowanych w żadnym innym kraju świata.
Pierwszą w historii książkę kucharską napisał w 330 roku p.n.e. Archestratos. W starożytnej Grecji najczęściej jadano pszenicę i ryby. Głównym dodatkiem do potraw była oliwa. Pito również duże ilości wina. Taki trend w greckiej sztuce kulinarnej trwał przez czasy rzymskie i osmańskie. Dopiero dość niedawno popularniejsze stało się mie?so.  Dania mięsne są treściwe i chyba także dzięki temu trafiają tak dobrze w polskie podniebienie. Podzielimy się z Wami naszymi kulinarnymi przysmakami, których należy spróbować i dzięki temu zrozumiecie dlaczego tak często wracamy do Grecji!
Ser feta. Chyba najbardziej charakterystycznym greckim produktem, po który chętnie sięgają również Polacy jest ser feta. Warto wiedzieć, że nie każdy ser, który przypomina wyglądem ten grecki specjał będzie określany mianem „fety”. Od 14 października 2002 nazwa „feta” jest bowiem chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji. Wszystkie osoby na diecie powinny sięgać po fetę rozważnie – zawiera ona bo wiem aż 40% tłuszczu. Ser feta jest głównym składnikiem znanej na całym świecie sałatki greckiej. Warto wiedzieć jednak, że serwowana w Grecji "sałatka grecka" znacznie różni się od tej podawanej w Polsce. Głównym „grzechem” polskich kucharzy jest dodawanie do niej sałaty, co przez Greków uważane jest za jedną z największych kulinarnych zbrodni. Ser feta świetnie smakuje również z dodatkiem arbuza oraz świeżej mięty. Takie połączenie znakomicie orzeźwia, zwłaszcza podczas upalnych dni. Jeśli często sięgacie po dostępne w polskich sklepach sery solankowe, choć raz pokuście się o zakup oryginalnej, greckiej fety. Różnicę poczujecie już podczas pierwszego kęsa:).
Tradycyjny gyros. Za jedną z najbardziej znanych również w Polsce potraw można uznać gyros. Gyros to mięso opiekane na wielkim rożnie. Do wyrobu gyrosa zwykle używa się szynki wieprzowej. Dodatkowo spotykany jest też gyros z kurczaka, gyros barani i cielęcy. Gyros może być zarówno rodzajem fast food, jak również potrawą serwowaną jako danie obiadowe w restauracji. Często serwuje się go również zawiniętego w pitę, czyli okrągły, cienki pszenny placek. Nieco podobną do gyrosa potrawą są souvlaki.
Souvlaki to nic innego, jak kawałki mięsa wieprzowego lub kurczaka, nadziane na specjalną szpadę i pieczone na ruszcie. Podawane są podobnie jak gyros – na talerzu lub zawinięte w pszenny placek. Mogą być serwowane również z pieczywem, frytkami albo z ćwiartką cytryny do skropienia. Souvlaki to tradycyjny grecki specjał. Choć na pierwszy rzut oka niczym nie różni sie? od tradycyjnych szaszłyków, sekretem wyjątkowego smaku są aromatyczne, greckie przyprawy, w których marynuje się mięso. Obowiązkowym dodatkiem do greckich szaszłyków powinien być świeżutki i lekki sos tzatziki.
Mousaka. Be?dąc w Grecji koniecznie musicie spróbować mousaki. To jedna ze sztandarowych potraw tamtejszej kuchni. W zależności od regionu mousakę przyrządza się w nieco inny sposób. Bazą potrawy są jednak zawsze bakłażany, pomidory oraz mielone mięso. To jednogarnkowe, tradycyjne danie jest obecne w kuchni greckiej od stuleci. Choć wydawać by się mogło, że łatwo je przygotować – to tylko pozory. Wykonanie mousaki jest niezwykle pracochłonne i nie należy do najłatwiejszych zadań.
Owoce morza. Grecja to również raj dla osób lubiących ryby i owoce morza, mimo iż w nie każdym regionie tego kraju dostaniemy świeże i pyszne morskie specjały. Grecy jadają tuńczyki, okonie, sardynki oraz krewetki, małże i ośmiornice. Owoce morza przyrządza się na wiele różnych sposobów. Grillowane, panierowane, podawane z makaronami, a także zapiekane. Każdy powinien znaleźć coś dla siebie??.
No i nie samym jedzeniem żyjemy…Najbardziej znanym greckim alkoholem z całą pewnością jest ouzo – grecka wódka o zawartości alkoholu około 40-48%. Ouzo posiada charakterystyczny, anyżowy smak, który z pewnością nie przypadnie do gustu wszystkim. Prawdopodobnie ten trunek albo się pokocha, albo nie:). Ouzo można pić na 2 sposoby - w czystej lub zmieszanej z wodą postaci. Aby ułatwić rozcieńczenie, alkohol serwuje się najczęściej w wysokich i dość cienkich szklankach. Po dodaniu wody, ouzo staje się mętne i przybiera postać mleka.
Greckie specjały w różnych regionach.
Jak łatwo zgadnąć, każda z greckich wysp może pochwalić się charakterystycznymi tylko dla niej specjałami. Oto co na Was czeka:
• Będąc na Santorini koniecznie spróbujcie niewielkich, mało kształtnych pomidorów.
• Wyspa Mykonos słynie z suszonej wieprzowiny o nazwie louses oraz zapiekanki z cebuli i sera, zwanej kremythopita.
• Kos to raj dla miłośników tarty cytrynowej oraz różnych, często przedziwnych gatunków sałat.
• Będąc na Krecie sięgnijcie po pyszne karczochy i charakterystyczny dla wyspy ser graviera.
• Korfu jest królestwem dań inspirowanych kuchnią włoską. Odwiedzając wyspę spróbujecie znakomicie przyrządzonych, zapiekanych z mięsem makaronów.
Jeśli obawiacie się, że kuchnia grecka jest zbyt skomplikowana, by zapamiętać jej niuanse i nazwy dań- nie martwcie się! W (prawie) każdej restauracji znajdziecie menu po angielsku, a w wielu także po polsku!
Dołączcie do grona smakoszy i miłośników Grecji. Serdecznie polecamy i czekamy na Was w BP STAR!

 


Proszę czekać ...